Jdi na obsah Jdi na menu
 


 1500 návštěvník naší expozice

 

p7190009.jpgNaší expozicí prochází měsíčně na desítky návštěvníků od útlého věku několika měsíců až po devadesátileté kmety. Ti mladí do středoškolského věku a ti starší, které ministerstvo práce a sociálních věcí považuje pro práci již za nepotřebné a kterým ministr financí stále ubírá, u nás žádné vstupné neplatí. Přesto se ale do statistiky návštěvnosti započítávají. Dnes 20. července 2012 se v záznamech statistických čárek, (podle hospodského vzoru č. 5 představují přeškrtnuté čtyři čárky), přeškrtla poslední skupina značící číslo 1500. Již celý týden čekalo na toto pořadí několik skromných cen, které může naše Občanské sdružení Český svět – Ralsko věnovat. Cenám samozřejmě vévodilo bílé tričko se znakem Stálé expozice a p7190013.jpgnápisem 1500 návštěvník. Tento originál si po opakované marné návštěvě, kdy byla expozice pro nemoc uzavřená, oblékl cykloturista pan MUDr. Vlastimil Pustina z Uherského Brodu. Jen prohlídkou expozice a převzetím skromných upomínek na Ralsko, pobyt moravského cyklisty v Ralsku jen tak rychle neskončil. Je opravdu výjimečné, že odborníka v oboru otorinolaryngologie zajímá nejen historie našeho města, ale také nalezená munice při asanaci bývalého vojenského prostoru a tak se pro mě příjemná rozprava s odpolední přestávkou prodloužila do pozdních odpoledních hodin. Se sympatickým člověkem se dá hovořit o všem, i když nás na první pohled dělí oborově odlišná a téměř nepřekročitelná bariéra. Snad jen to, co nás osobně a profesně spojuje je moje pyrotechnická hluchota a přechozená  tonzilitida čili angína. A na obě tyto choroby je prý nejlepší pravá moravská slivovice navíc podaná rukou lékaře... Díky.  Mým přáním je, aby takových návštěvníků expozice bylo co nejvíce.

 

Naše prezentace

 

 Veremejev - Bilický  Naše expozice se prezentovala ve dnech 28.5 – 1.6. 2012  na IX. setkání pyrotechniků s mezinárodní účastí INMEP 2012, které se konalo v malebném šumavském prostředí rekreačního zařízení VLS Olšina na hranicích VVP Boletice. Účastníci z řad naší i zahraničních armád, policie, civilní ochrany, pyrotechnických firem a odborníků na munici a její historii z Čech i Evropy prezentovali své výsledky práce zejména pak v zahraničních misích jako EOD 8. jednotky PRT Logar v Afganistánu vedené rtm. Václavem Auterským a firmy DESTRUX řízené Ing. Tomášem Pokorným v Arábii a asanační činnost 151. ženijního praporu Bechyně. Práce v likvidaci chemické munice v zákopových liniích z I. světové války prezentoval tým EODG Belgie. Francouzská EOD TURPIN civilní ochrany předvedla databázi munice, která na rozdíl od německé má nepoplatný přístup. EEI a EOD Francie ukázalo své školící a výcvikové metody. VZ Základna munice 1337 Ttýniště nad Orlicí oddělení zkoušek munice prezentovala svá zařízení a munici používanou v ČA.
     Z významných historiků a badatelů se předvedl Ing. Jiří Zabranský se svými bombardovacími nálety na Československo a speciálně pak na Pardubice. Známý ruský vojenský historik a přítel, se kterým jsem spolupracoval na některých publikacích vydaných na našich stránkách („MUV a jeho miny“) Jurij Grigorjevič Veremejev, přednesl zajímavou přednášku o asanaci území od munice a min v SSSR za 2. světové války a po jejím ukončení. Jeho unikátní stránky můžete sledovat na http://www.saper.etel.ru/ Náš český historik Mgr. Jan Haas představil své podání výbuchu v muniční továrně Skodawerke v Plzni Bolevec 25. května 1917. Nprap. Zdeněk Horák z OKTE Praha měl hned dvě ukázky identifikace neznámých ručních granátů z nálezu na Libavé a také představil úplnou funkčnost 39 A/M Lángkézigránát (zápalná láhev maďarské výroby z roku 1938). Učitelé Karel Ludvík a Marcel Pištěk z VPŠ MV v Opatovicích se pokusili o rekonstrukci tragického výbuchu v muničním skladě v Hostivicích 13.9.1945 a přinesli fakta o konstrukčním týmu dělostřeleckých trubočnikov v bývalé SSSR.
     Prezentace výrobních a obchodních firem Borgata s.r.o., Foerster, RMI s.r.o., SENSYS, TESTIMA s.r.o., Dürr NDT GmbH &Co, URC Systems s.r.o., přinesly nové poznatky v používané technice a prostředcích pro činnost pyrotechniků.
     Naší expozici se dostalo té cti, že mohla svou prezentací uzavřít několikadenní maraton přednášek s přáním, aby v budoucnosti byla munice pouze jako výstavní exponát, který bude jen připomínat období válečných střetů.

 

 

Známější ve světě než v samotném Ralsku
      p1010022.jpgStálá expozice pyrotechnické asanace Ralska má pro občany města Ralsko jedno zvláštní prvenství. Je známa ve světě více než doma. Již tradičně otevřel sezonu naší expozice „Americký semestr“  Přírodovědecké fakulty resp. katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Univerzity Karlovy svými studenty z Dartmouth College (New Hampshire, USA). Tento výměnný program spojuje Univerzitu Karlovu s jednou z nejprestižnějších amerických univerzit a umožňuje americkým studentům geografie rozšířit si znalosti geografie České republiky v kontextu specifického vývoje Střední a Východní Evropy. Studenti si osvětlili historické souvislosti spojené s bývalým vojenským prostorem a také se seznámili s aktuálními problémy sociální a ekonomické transformace našeho města.
Prezentace naší expozice na světové úrovni se bude v letošním roce konat i u příležitosti IX. International EOD / IEDD Meeting INMEP Boletice 2012. Věříme, že se stejně jako na III. mezinárodní pyrotechnické konferenci v Praze před čtyřmi lety povede opět důstojně poděkovat za práci desítkám přímých účastníků pyrotechnické asanace v Ralsku.
Naše a ve světě jedinečná expozice, očekává v tomto roce 1500 návštěvníka. Zda to bude cizinec nebo našinec mohou rozhodnout i samotní občané Ralska. Pro jubilejního návštěvníka jsou připraveny hodnotné ceny.
 
 

 

Blahopřání k 85.narozeninám

občanu Ralska

Vjačeslavu Viskočilovi

Občanské sdružení Český svět - Ralsko přeje svému nejstaršímu členovi a jednomu z mála válečných veteránů města Ralsko, Vjačeslavu Viskočilovi, pevné zdraví a ještě mnoho krásných let prožitých v našem kolektivu. K naší gratulaci se připojuje i ministr obrany svým blahopřáním.

 

Vzácná návštěva   

Obrazek

 

     Naše expozice přivítala přátele ze západní polokoule, z Kanady k nám přicestoval Darryl Lynn se svými dvěma přáteli Davem Jacksonem a Kevem Hickinsem  a z USA Thomas Shultz. Návštěva byla neformální a expozice se očividně líbila, i když nemůžeme množstvím konkurovat Vojenskému historickému muzeu v Lešanech, kam také zavítali. Odborníci na militaria jistě dobře znají Darryla Lynna zejména z jeho díla "The Grenade Recognition Manual" díl 1 a 2   pro ty co jeho práce ještě neznají, připomínám web „members.shaw.ca/dwlynn/Markings.htm”.

 

     Jak jsme již několikrát uváděli, naše expozice se stala vyhledávanou i pro zahraniční experty, zkrátka jsme známí nejen v Evropě ale i v severní Americe. Proto neváhejte a navštivte nás.

Obrazek 

 

Do Ralska přijela družební  delegace Stowarzyszenia

 

 Milośników Militarnej Historii

 

 Bornego Sulinowa

Obrazek

     Dlouholeté přátelství mezi městy Ralskem a Borné  Sulinowo má kořeny ve společné historii. Obě města byla vojenskými výcvikovými prostory, které využívala vojska sovětské armády. V Borném Sulinowu to bylo od roku 1945 do 1993 a v Ralsku od roku 1968 do roku 1991.

 

 Obrazek    21 členů Stowarzyszenia Milośników Militarnej Historii Bornego Sulinowa si prohlédlo našíi expozici s velkým obdivem a ocenilo v dlouhém zápisu v knize návštěv jeho význam pro návštěvníky Ralska. Prohlédli si také pozůstatky činnosti vojsk na území města a co se jen tak každému nepoštěstí, prohlédli si i dvoje Hradčany. Ty naše s novým informačním centrem VLaS Mimoň a ty pražské s hradem a chrámem sv. Víta.

 

     Naše občanské sdružení Český svět bylo na oplátku pozváno na Miedzynarodowy Zlot Pojazdow Militarnych v Borném Sulinowu ve dnech 20 -24. srpna 2009.

 

 

Z WIZYTĄ W PARTNERSKIEJ GMINIE RALSKO

 

     W dniach 23-26 października br. grupa aktywnych członków Stowarzyszenia Miłośników Militarnej Historii Bornego Sulinowa przebywała z wizytą w  partnerskiej gminie Ralsko w Republice Czeskiej. Celem wizyty było zapoznanie się ze sposobem zagospodarowania terenów po wojskach radzieckich  w gminie Ralsko oraz wymiana doświadczeń w tym zakresie. Pierwszego dnia pobytu członkowie Stowarzyszenia odwiedzili miejscowe muzeum Vaclava Bilickiego (emerytowanego sapera Policji), rozległe tereny byłego poligonu wojskowego, Kurivody (siedzibę władz), Mimoń oraz dawne lotnisko wojsk radzieckich. Podczas kolejnych dni pobytu, członkowie Stowarzyszenia zwiedzili Pragę i Liberec.  

 

     W podziękowaniu za opiekę nad wycieczką, zarząd Stowarzyszenia zaprosił P. Vaclava Bilickiego do Bornego Sulinowa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ještě jednou přátelům z Polska děkujeme za jejich návštěvu a pozvání.

 

 

 V Praze se uskutečnila III. mezinárodní pyrotechnická konference

 

 Obrazek    V letošním roce uplynulo 60. let od zahájení pyrotechnické činnosti na území Československé a České republiky. U příležitosti tohoto výročí pořádal pyrotechnický odbor Policejního prezidia ČR pod záštitou Europolu konferenci pyrotechniků Policie ČR, Armády ČR, bývalých policejních pyrotechniků a pracovníků zahraničních pyrotechnických jednotek. Praha hostila odborníky z 25 evropských států (např. ze Slovenska, Německa, Španělska, Polska, Ukrajiny, Ruska, Belgie, Maďarska, Makedonie, Velké Británie, Švýcarska) a také z USA. Konference proběhla ve dnech 2. až 5. září 2008 v areálu Policejní akademie ČR. Záštitu nad akcí převzal I. náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Salivar.

 

     Slavnostního zahájení se zúčastnil také policejní prezident plk. Mgr. Oldřich Martinů a další významní představitelé resortu a hosté.

 

    Policejní prezident předal při této příležitosti vyznamenání a medaile aktivním pyrotechnikům ale také nestorům české a slovenské policejní a armádní pyrotechniky, mezi nimiž byli také bývalí účastníci pyrotechnické asanace Ralska. Teprve s odstupem času si uvědomujeme, že naše Občanské sdružení Český svět – Ralsko má pravděpodobně nejvíce oceněných členů policejním prezidentem.

 

     Naší expozici se dostalo té cti, že se mohla prezentovat na světové úrovni a tak svým způsobem poděkovat desítkám přímých účastníků pyrotechnické asanace v Ralsku. Prezentací naší expozice se do podvědomí delegátů určitě vryl obraz nedávné neblahé minulosti ale i současnost našeho města.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie





Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statistiky

Online: 2
Celkem: 613428
Měsíc: 6268
Den: 237